Ο αποκλεισμός της Ακρόπολης

Στις 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Αθήνα. Ο Βαρθολομαίος Παπαδαντωνάκης έζησε τα γεγονότα και τα κατέγραψε στο βιβλίο του “Ίχνος στην άμμο” (ISBN 978-960-930650-8). Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Μπαίνοντας οι Γερμανοί στην Αθήνα, ένας Έλληνας στρατιώτης, ο Κωνσταντίνος Κουκίδης, πήγε και κατέβασε την Ελληνική Σημαία από την Ακρόπολη πριν πάνε οι Γερμανοί και υψώσουν την Χιτλερική… Τύλιξε στο σώμα του τη Σημαία, πήγε στην άκρη του τείχους της Ακρόπολης, πήδησε στο κενό και σκοτώθηκε.

Ένα μήνα αργότερα, στις 30 Μαΐου 1941, ενώ η Ελλάδα τελούσε υπό γερμανική κατοχή, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντος υπέστειλαν την χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη. Η πράξη τους σηματοδότησε την έναρξη της αντίστασης. Οι δύο φίλοι τιμωρήθηκαν βάναυσα για τα πιστέυω τους.

Περάσαμε του κόσμου τα μαρτύρια (ξύλο ανηλεές, σχεδόν καθημερινό ντους με κρύο νερό έξω στο κρύο κ.λπ.) αποτέλεσμα των οποίων ήταν, όταν βγήκαμε, τον Απρίλιο του 1942, ύστερα από μια αμνηστία που μας συμπεριέλαβε, να κάνει ο Μανώλης αιμοπτύσεις.

Σήμερα διαβάζω στις εφημερίδες ότι οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του υπουργείου πολιτισμού απέκλεισαν την Ακρόπολη. Με αυτό τον τρόπο αιτούνται την μονιμοποίηση τους.

Leave A Comment