Σε τι διαφέρει η Λευκωσία από το Βερολίνο Γιωργάκη;

Broken Wall

“Broken Wall” by benswing, on Flickr

Ερώτηση σε δημοτικό σχολείο…
«Ποιός ξέρει να μας πει τι διαφορά έχει η Λευκωσία από το Βερολίνο;» ρωτάει ο δάσκαλος.

Χαλασμός από κάτω…
«Εγώ κύριε».
«Εγώ».
«Όχι, εγώ κύριε».
«Ξέρω».
«Σιωπή» φωνάζει ο δάσκαλος.

«Πες μας εσύ Γιωργάκη παιδί μου».
«Καμία κύριε. Όπως έπεσαν τα τείχη του Βερολίνου έτσι πρέπει να πέσουν τα τείχη της Λευκωσίας.» απαντάει ο Γιωργάκης.

Ο δάσκαλος εκνευρίζεται. «Όχι. Λάθος! Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Στο Βερολίνο, σε αμφότερες τις πλευρές του τείχους, υπήρχαν Γερμανοί. Υπήρχε ο ίδιος λαός με διαφορετικό πολίτευμα. Στην Λευκωσία, αντιθέτως, από τη μία μεριά υπάρχουν Έλληνες και από την άλλη Τούρκοι. Έπειτα, η Γερμανία χωρίστηκε από δικό της λάθος καθώς προκάλεσε τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ηττήθηκε. Η Κύπρος όμως χωρίστηκε από λάθος της Ελλάδος και με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων – ιδιαίτερα της Αγγλίας».

«Άκου να μαθαίνεις Γιωργάκη παιδί μου και την επόμενη φορά που θα μιλήσεις στα κανάλια, μην πεις βλακείες».

σ.σ. το παρόν κείμενο είναι εμπνευσμένο από τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στα Μ.Μ.Ε. με αφορμή την εικοστή (20η) επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου.

Comments
No Responses to “Σε τι διαφέρει η Λευκωσία από το Βερολίνο Γιωργάκη;”
 1. Alexandros says:

  Mia fora kai ena kairo se ena nhsi zousan anthrwpoi apo 2 thriskeies. Kapoia mera irthan kai tous eipane “Eseis oi mousoulmanoi eiste Tourkoi” kai “Eseis oi xristianoi eiste ellhnes”. Oi anthrwpoi siga siga arxisane kai to pistevane, mexri pou vrethikane sthn antitheti plevra enos toixou.

 2. Να σου πω τη δική μου εκδοχή της ιστορίας…

  Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα νησί, ζούσαν Έλληνες και Τούρκοι. Δεν υπήρχε ανάγκη να κρύψουν την καταγωγή τους, διότι ζούσαν κατά το πλείστον αρμονικά.

  Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η Ελλάδα αποφάσισε να κάνει πραξικόπημα στην Κύπρο. Τότε η Τουρκία εισέβαλε στο νησί (υποτίθεται για να προστατέψει τον τουρκικό πληθυσμό) – στην πραγματικότητα το σχεδίαζε από καιρό. Όλα αυτά βεβαίως σε συνεννόηση με την Μεγάλη Βρετανία, η οποία μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Κύπρο σαν αγγλική αποικία.

  Εν τω μεταξύ, στην άλλη μεριά του τείχους, στην τουρκοκρατούμενη περιοχή, έχουν προσέλθει μυριάδες Τούρκοι από την Μικρά Ασία. Οι λεγόμενοι τουρκο-κύπριοι είναι πλέον ελάχιστοι.

  Αν η Κύπρος δεν δεχόταν εξωτερικές παρεμβάσεις, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Θέλω να πω ότι η ιστορία δεν είναι τόσο απλή όσο την παρουσιάζεις και σίγουρα το πρόβλημα δεν λύνεται με τις, κατά τα άλλα, συγκινητικές δηλώσεις του Παπανδρέου.

Leave A Comment