Πού κοίταζε ο Θεός την ώρα του σεισμού;

Haiti earthquake

Photo by United Nations Development Programme, on Flickr

Τραγικά τα γεγονότα στην Αϊτή. Οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούν για εκατό χιλιάδες (100.000) νεκρούς. Δημοσιογράφοι και σχολιαστές αναρωτιόνται «Που είναι ο Θεός;», «Γιατί τόσος πόνος και δυστυχία;».

Στη θλιβερή αυτή κατάσταση εμφανίζεται ο τηλέ-ευαγγελιστής Pat Robertson με την απάντηση ανά χείρας. Στις 13 Ιανουαρίου 2010 δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι ο σεισμός στην Αϊτή είναι αποτέλεσμα κάποιου ανίερου συμβολαίου που σύναψαν οι κάτοικοι της χώρας με τον Διάβολο προ διακοσίων (200) ετών.

Από την άλλη μεριά, οι πολέμιοι του χριστιανισμού αδράττουν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι ο Θεός δεν υπάρχει ή αν υπάρχει πρέπει να καταστραφεί (διότι είναι μοχθηρός και άδικος).

Οι δύο φαινομενικά αντίθετες κοινωνικές ομάδες, τουτέστιν οι δυτικοί θρησκευόμενοι χριστιανοί που εκπροσωπεί ο Pat Robertson και οι φανατικοί πολέμιοι του χριστιανισμού, έχουν στην πραγματικότητα κοινή θεώρηση. Βλέπουν τον Θεό ως προϊόν, ως ένα άλλο κουτί αναψυκτικού. Προσδοκούν ορισμένα οφέλη: υγεία, ευημερία, κ.ο.κ. Αν δεν λάβουν τα αναμενόμενα, κλονίζεται η πίστη τους. Σαν να έφυγε το ανθρακικό και έμεινε το μαύρο ζαχαρόνερο.

Όταν το προϊόν αποδειχθεί άχρηστο, ο καταναλωτής έχει δύο (2) επιλογές: να το απορρίψει ή να συνεχίσει τη χρήση του διότι π.χ. είναι εξαρτημένος από την καφεΐνη ή έχει συμφέροντα από τις πωλήσεις. Την πρώτη επιλογή ακολουθούν οι εχθροί του χριστιανισμού. Την δεύτερη, ο Pat Robertson και οι όμοιοι του.

Τον Θεό, βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει με τη λογική της χρήσης, αλλά μόνο μέσω μιας σχέσης μαζί Του. Χριστιανισμός χωρίς σχέση μοιάζει σαν ερωτική πράξη χωρίς αγάπη. Μετά από λίγο καιρό καταντάει ανιαρή. Τελείται μόνο για να ικανοποιήσει τις ορμές του ανθρώπου.

Την ώρα του σεισμού, λοιπόν, ο Θεός κοιτούσε στην Αϊτή. Κι αν αυτό αποτελεί σκάνδαλο για τους θεωρητικούς της χρήσης, για τους υπόλοιπους δεν αλλάζει τίποτα.

Leave A Comment