Ο ΟΑΕΕ πέθανε, ζήτω ο ΕΟΠΥΥ

"Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών έξω από το Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντιδρώντας στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ" by Giorgos Patoulis, on Flickr

“Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών έξω από το Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντιδρώντας στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ” by Giorgos Patoulis, on Flickr

Επισκέπτομαι τον ΩΡΛ ιατρό του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στο ιδιωτικό του ιατρείο. Πονάει λίγο ο λαιμός μου.

«Καλησπέρα γιατρέ, είμαι ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ».
«Δεν υπάρχει αυτό».
«Δεν υπάρχει ποιό;».
«Ο ΟΑΕΕ.»
«Πως δεν υπάρχει; Αφού το πληρώνω».
Γελάει. Σα να λέει «Ανόητε, μικρέ ασφαλισμένε».

«Δεν υπάρχει πια ΟΑΕΕ. Συγχωνεύτηκε με το ΙΚΑ, το ΤΣΜΕΔΕ κι άλλα ασφαλιστικά ταμεία σε έναν ενιαίο φορέα: τον ΕΟΠΥΥ. Εσύ συνεχίζεις να πληρώνεις τις εισφορές σου αλλά τις υπηρεσίες υγείας τις παρέχει ο ΕΟΠΥΥ».
«Ωραία, σε αυτή την περίπτωση είμαι ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ», απαντάω χαριτολογώντας.
«Ναι, αλλά εγώ δε συνεργάζομαι με τον ΕΟΠΥΥ», δηλώνει και μου κόβει τη φόρα απότομα. «Ελάχιστοι ιατροί είναι συμβεβλημένοι με το νέο φορέα διότι δίνει μόλις 6,5 ευρώ ανά ασθενή. Έχουν μείνει μοναχά οι πιο απεγνωσμένοι.»
«Μαλιστα, και τώρα τι κάνουμε;».
«Έλα να σε εξετάσω. Θα σου κάνω καλύτερη τιμή».

Πράγματι, δεν μου πήρε καθόλου λεφτά. Πιάσαμε τη συζήτηση για τις παρεμβάσεις τις κυβέρνησης στο τομέα της υγείας.
«Ήμουν εκεί», μου είπε. «Ήμουν εκεί όταν ο Λοβέρδος ανακοίνωνε τα νέα μέτρα. Κάποιος συνάδελφος τον ρώτησε: “Καταλαβαίνετε κ. υπουργέ ότι μετακυλίετε το κόστος στον ασφαλισμένο;”. Η απάντηση ήταν μονολεκτική: “Βεβαίως”. Δεν τους ενδιαφέρει η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, θέλουν μονάχα να κόψουν τα έξοδα.»
«Ας κόψουν τα έξοδα, αλλά να κάνουν και τις ανάλογες εκπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνω τα ίδια χρήματα στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι παρέχονται χαμηλότερες ποιοτικά υπηρεσίες. Αν έδινα το ίδιο ποσό (σ.σ. 2640 ευρώ/έτος για την χαμηλότερη κλίμακα εισφορών) σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, θα μου έστρωναν κόκκινα χαλιά στο Ωνάσειο. Έτσι δεν είναι;»

Με κοιτάζει.
Τον κοιτάζω.
«Σε ευχαριστώ γιατρέ», του λέω και του σφίγγω το χέρι.

Comments
No Responses to “Ο ΟΑΕΕ πέθανε, ζήτω ο ΕΟΠΥΥ”
  1. Χρήστος says:

    Το ίδιο θα λέμε και εμείς στα παιδιά μας σε μερικά χρόνια “ήμουν εκεί”, και φοβάμαι πως θα ρωτήσουν “και τι έκανες”;

Leave A Comment