Οι εκτοπισμοί.

Deportation On the Road to Der-Zor. Βy Mina Avetissian. Courtesy National Gallery of Armenia

Deportation On the Road to Der-Zor. Βy Mina Avetissian. Courtesy National Gallery of Armenia.

Τους εκτοπισμούς των Αρμενίων από τις πατρογονικές τους εστίες έχει ως θέμα ο παραπάνω πίνακας του Mina Avetisyan. Με τον τίτλο “Εκτοπισμοί: Ο δρόμος για το Der-Zor” απονέμει φόρο τιμής στη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, που τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου.

Οι Αρμένιοι εκτοπίζονταν από τις εστίες τους και το Der-Zor στη Συρία ήταν ο πιο συνηθισμένος προορισμός, καθώς εκεί βρισκόταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Αρμενίων εκτοπισμένων. Οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων λάβαιναν χώρα στην τεράστια διαδρομή εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και στην κατάληξη της διαδρομής, στο Συριακό (Οθωμανικό τότε) Der-Zor.

Ως το Άουσβιτς των Αρμενίων είναι γνωστό το Der-Zor και κάπου εδώ η συζήτηση φτάνει  και στη συμμετοχή της Γερμανίας στην Αρμενική γενοκτονία, καθώς η Γερμανία -ως σύμμαχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας- είχε εξολοκλήρου την ευθύνη για την οργάνωση και διοίκηση του Οθωμανικού στρατεύματος. Έτσι εξηγείται η πολύ μεγάλη ομοιότητα στις μεθόδους που λίγο αργότερα εμφανίστηκαν και στο Εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

 

Leave A Comment