Ένα μπουκέτο λουλούδια.

Chocolate Cosmos – Cosmos Atrosanguineus :  Rare flowers  by http://listverse.com/2011/10/25/top-10-incredibly-rare-flowers/

“Chocolate Cosmos – Cosmos Atrosanguineus” : Rare flowers by ListVerse

Ένα μπουκέτο με σπάνια λουλούδια βρήκαμε στο διαδίκτυο και το καταθέτουμε για την 19η Μαΐου που μας πέρασε, την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Και όπως τα σπάνια λουλούδια της ποικιλίας Cosmos, ήδη έχουν εκλείψει… έτσι και στην ιστοσελίδα της Unesco βρίσκουμε τον «Παγκόσμιο Άτλα Γλωσσών σε Κίνδυνο» και συναντάμε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου την Ποντιακή διάλεκτο.

Η Unesco -οργανισμός του ΟΗΕ- εμφανίζει την Ποντιακή διάλεκτο με την ένδειξη “Definitely endangered” και δίνει ένα στατιστικό ότι περίπου 300.000 χιλιάδες άνθρωποι μονάχα την μιλούν ακόμα.

Έτσι λοιπόν χάνεται μια διάλεκτος, ξεθωριάζει και σβύνει όπως μια ποικιλία ενός λουλουδιού… Σαν αποτέλεσμα όμως εκούσιο θα πρέπει να ερμηνεύσουμε το παραπάνω γεγονός, όπως ορίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Εγκλήματα Γενοκτονίας, που υπογραμμίζει την πρόθεση πίσω από τα γεγονότα : “Εις την παρούσαν Σύμβασην ως γενοκτονία νοείται οιαδήποτε εκ των κατωτέρω πράξεων ενεργουμένων με την πρόθεσιν ολικής ή μερικής καταστροφής ομάδος εθνικής εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής, ως τοιάυτης … …

Και βέβαια όταν ο νομοθέτης αναφέρει την “πρόθεση” ή αναζήτηση γίνεται σε ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τον σχεδιασμό πίσω από τα γεγονότα, τις δημόσιες δηλώσεις που παρακινούσαν για τα πεπραγμένα και κάθε είδους ναζιστικού τύπου μέτρα όπως τα συναντάμε στην περίπτωση της Τουρκικής γενοκτονίας.

Η “έκλειψη” λοιπόν είναι το αποτέλεσμα αλλά και η προοπτική για να δούμε το έγκλημα της Γενοκτονίας, πέρα από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Όταν συζητάμε για τον Πολιτισμό, τον παγκόσμιο πολιτισμό, την παγκόσμια πολιτιστική  κληρονομιά, Γενοκτονία είναι το να θες και να παίρνεις τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σβύσεις ένα πολιτισμό από το χάρτη.

 

Σημειώσεις

-Η Unesco είναι ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Επιστήμης, Πολιτισμού-Διατήρησης της Παγκόσμιας κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τον “Άτλα Γλωσσών που βρίσκονται σε κίνδυνο” : http://www.unesco.org/culture/languages-atlas/index.php Στον χάρτη δίνονται διάφοροι τρόποι αναζήτησης… Για την Ποντιακή διάλεκτο γράφετε “Pontic Greek” στο πεδίο “Language name” και επιλέγετε την εντολή “Search languages”. Εμφανίζεται η Ποντιακή διάλεκτος στους σημερινούς Σουρμενίτες κάτοικους, στα Σούρμενα του Πόντου.

-Στην Ιστοσελίδα-Αρχείο του ΟΗΕ (Treaties.un.org) υπάρχει ολόκληρη η Συνθήκη για τον ορισμό του εγκλήματος της Γενοκτονίας:

http://treaties.un.org/doc/publication/UNTS/Volume%2078/v78.pdf (σελ.280 στην αρίθμηση της Συνθήκης ή σελ.292 στην αρίθμηση του pdf αρχείου.) Στα ελληνικά μπορεί να τη βρει κανείς στον 3ο τόμο των Ντοκουμέντων της Γενοκτονίας του καθ.Κ.Φωτιάδη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ηρόδοτος.

-Τα όμορφα λουλούδια Cosmos, μια ποικιλία που έχει εκλείψει, βρήκαμε στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://listverse.com/2011/10/25/top-10-incredibly-rare-flowers/

Leave A Comment