Σιδηρόδρομος.

Σιδηρόδρομος

Ένα πολύ περιεκτικό άρθρο για το ρόλο της Γερμανίας στην περιοχή της Ανατολίας την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου βρήκαμε στο περιοδικό Νέμεσις © και παραπέμπουμε παρακάτω. Πολύ σημαντικό διότι όχι μόνο παρουσιάζει τα συμφέροντα της Γερμανίας στην περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά και γιατί προσφέρει το υπόβαθρο της μελέτης της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο ρόλος της Γερμανίας στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που άλλοτε υπερτονίζεται και άλλοτε υποβαθμίζεται είναι καταγεγραμμένος και δεν αμφισβητείται. Σφραγίζεται με την άφιξη του Liman von Sanders στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο του 1913, του Στρατιωτικού αξιωματούχου-Προϊστάμενου της Γερμανικής αποστολής στην Τουρκία τον οποίο και βαραίνουν οι κατηγορίες για τη Γενοκτονία εξίσου με τους Ταλάτ, Τοπάλ Οσμάν και Μουσταφά Κεμάλ.

Οι Γερμανοί στρατιωτικοί είχαν την διοίκηση του στρατεύματος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και εισηγήθηκαν τα γενοκτόνα μέτρα των Εκτοπισμών των θυμάτων από τις εστίες τους και των Στρατοπέδων εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού), μέτρα δηλαδή που συναντάμε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων λίγα χρόνια αργότερα. Η παρουσία των Γερμανών στην Ανατολή σχετίζεται με το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα πετρελαίου που ανακάλυψε η εταιρία Aglo-Persian Oil Company (αργότερα μετονομάζεται σε British Petrol) στις αρχές του 1900 και βέβαια η ανακάλυψη αυτή «υποδέχεται» την κατασκευή του σιδηροδρόμου Βερολίνο-Βαγδάτη. Στην Οθωμανική αυτοκρατορία την οικονομική ελίτ αποτελούσαν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι οι οποίο αποτελούσαν εμπόδιο για τα Γερμανικά συμφέροντα.

Το άρθρο του Ηλία Ηλιόπουλου στο Περιοδικό Νέμεσις© έχει θέμα τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Βερολίνο-Κωνσταντινούπολη-Βαγδάτη με υπόβαθρο την ανακάλυψη πετρελαίου στον Περσικό κόλπο στις αρχές του 1900. Είναι βέβαια ένα πολύπλευρο άρθρο, μεστό αναφορών και γεγονότων. Γίνεται αναφορά στις εθνικές τράπεζες, στις μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, ενώ δεν διαφεύγει από τον αρθρογράφο η Γενοκτονία των Αρμενίων και των των Ελλήνων του Πόντου ως γεγονότα που αναμφισβήτητα σχετίζονται με το ζήτημα της έρευνάς του.

http://www.nemecismag.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=267

Επίσης σχετικά με το ίδιο θέμα στη γνωστή ιστοσελίδα φωτογραφιών Flickr βρίσκουμε και μία καταπληκτική φωτογραφία της σιδηροδρομικής γραμμής με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για ολόκληρη τη Γερμανική κοινότητα που είχε μεταναστεύσει στην Μικρά Ασία για την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου.

http://www.flickr.com/photos/39631091@N03/6786478496/

Υ.Γ. Παράλληλα με το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ.Ηλιόπουλου δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν ξεκινάει το 1919 με την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, με την οποία σχετίζεται από ορισμένους. Οι Αρμένιοι δίνουν ως ημερομηνία-ορόσημο το 1915 και οι Πόντιοι την χρονική περίοδο 1916 -1923 αμέσως μετά την γενοκτονία των Αρμενίων, με τις ημερομηνίες αυτές να καταθέτονται στο πολύτομο έργο του Κωνσταντίνου Φωτιάδη (που κατατέθηκε και σφραγίστηκε από την ορισμένη επιστημονική επιτροπή του Ελληνικού κοινοβουλίου).

Σχετικά με το παραπάνω άρθρο λοιπόν βλέπουμε ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής είχε να κάνει με γεγονότα και συμφέροντα ευρύτερα που κατά πολύ προηγήθηκαν της απόβασης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και για τον λόγο αυτό δεν σχετίζονται με αυτήν. Και για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε…

Leave A Comment