“Συνέβη πρώτα στους Αρμένιους…”

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 3.τ. Κ.Φωτιάδης (c)

Δύο γραμμές να αφιερώσουμε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, που μνημονεύεται στις 24 Απριλίου και αγγίζει τα 100 χρόνια μνήμης…

Ο όρος “Γενοκτονία” ήταν ένας νεοεισαχθής όρος στη νομική ορολογία του Διεθνούς δικαίου, με αυτόν δικάστηκαν οι Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, φωτογραφίζει την καταδίκη του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος αλλά έχει και μία κρυφή ιστορία να διηγηθεί, αυτή του νομοθέτη….

Ο Raphael Lemkin ήταν φοιτητής όταν ήρθε μπροστά στα γεγονότα της Αρμενικής Γενοκτονίας, θορυβήθηκε, ως δικηγόρος αργότερα προσανατόλισε την έρευνά του ώστε να βρεθεί μια ειδική ορολογία που να φωτογραφίζει το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός και να ποινικοποιεί το έγκλημα της Γενοκτονίας όποτε λαμβάνει χώρα.

Ο Raphael Lemkin ήταν ένας Εβραίος της Πολωνίας, που πρίν τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, ψάχνοντας να χαρακτηρίσει την αδικία σε βάρος ενός άλλου λαού, βρήκε μια λέξη, δημιούργησε μια λέξη που χαρακτήρισε την αδικία σε βάρος του δικού του λαού.

“Συνέβη πρώτα στους Αρμένιους” επαναλάμβανε ο ίδιος, όπως μπορούμε να τον δούμε και στο παρακάτω φιλμ, στο διαδίκτυο :

https://www.youtube.com/watch?v=Qf4JE3QTse0

Η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος έχει το περίπτερό της στην πλατεία Συντάγματος από την Δευτέρα 21/4 μέχρι την Κυριακή 27 Απριλίου, από το πρωί μέχρι αργά το βράδι. Εκθέτει φωτογραφικό και ιστορικό υλικό ενώ ενημερώνει και για τις διάφορες εκδηλώσεις που θα γίνουν. Αξίζει μια επίσκεψη στο περίπτερό τους.

Παραπομπές-Σημειώσεις.

1) Για τον R.Lemkin
i) http://www.ejil.org/pdfs/20/4/1934.pdf
ii) http://bit.ly/1f8b8Wt

2) Ο Raphael Lemkin θέτει την Γενοκτονία των Αρμενίων στο ίδιο συγκείμενο με τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής :

i) The Genocide of the Ottoman Greeks, (Caratzas/Melissa Books,2011 σελ.298-305). Ο St.Jakobs, μελετητής του R.Lemkin, δημοσιεύει αποσπάσματα από το ακυκλοφόρητο βιβλίο που άφησε ο R.Lemkin πριν το θάνατό του όπου ένα ολόκληρο κεφάλαιο αναφέρεται αποκλειστικά στους Έλληνες της Ανατολής, με κοινό υπόβαθρο την Οθωμανική γενοκτονία.

ii) http://www.preventgenocide.org/lemkin/americanscholar1946.htm
Άρθρο στο περιοδικό American Scholar, (Volume 15, no. 2, April 1946, p. 227-230). Στο τρίτο κεφάλαιο με τον τίτλο “Αn international crime”, o Lemkin βάζει στο ίδιο πλαίσιο μελέτης τους Αρμένιους και τους Έλληνες.

3) Η συνθήκη της Γενοκτονίας στη σελ 292 του pdf αρχείου:
https://treaties.un.org/doc/publication/UNTS/Volume%2078/v78.pdf

Leave A Comment