Τέχνες και δημιουργικότητα.

1

Τέχνη, θεολογία με μπόλικες δόσεις κοινωνιολογίας περιέχει το βιβλίο του Leen La Riviere. Παρ’ όλο που το βιβλίο αφορά κυρίως ένα ευρωπαϊκό αναγνωστικό κοινό ο συγγραφέας (ως καλλιτέχνης) έχει κατανοήσει την ανατολική διαφορετικότητα και τον ανατολικό τρόπο επικοινωνίας και τοποθετεί με φυσικότητα το Πρόσωπο του Ιησού μέσα στο τοπικό συγκείμενο.

Έχοντας καλή γνώση για το ιστορικό, γεωγραφικό και κοινωνιολογικό υπόβαθρο της Καινής και Παλαιάς Διαθήκης αντλεί έμπνευση από τα Ιερά κείμενα, ανοίγει ορίζοντες, δίνει κατευθύνσεις, φιλοσοφεί και ασκεί κριτική πάνω στη σύγχρονη σκέψη και καθημερινότητα. Το βιβλίο του είναι γραμμένο το 1987 και θα παραμένει σύγχρονο για πολλές δεκαετίες ακόμα όπως κάθε καλό βιβλίο.

Μεγάλο μέρος του βιβλίου αφορά την τέχνη και το πως παρουσιάζεται μέσα στα Ιερά κείμενα, “σκιαγραφεί” διαφορετικά το θείο Πρόσωπο του οποίου ο χαρακτήρας διαπερνά την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη ενώ στα σημεία ασκεί σφοδρή κριτική στη σημερινή Εκκλησία.

Ο L.L.Riviere έχει μερικές δεκάδες βιβλία κοινωνιολογίας στο ενεργητικό του, είναι μέλος του Ολλανδικού Σωματείου Εργαζομένων, είναι σύμβουλος σε πολιτικά και πολιτιστικά θέματα και ιδρυτής ποικίλων καλλιτεχνικών θεσμών (τοπικών, κρατικών και διακρατικών). Μπορεί κανείς να διακρίνει ένα σπάνιο πραγματισμό στα φιλοσοφικά, θεολογικά, άκρως καλλιτεχνικά κείμενά του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις “Γένεσις” με όμορφο εξώφυλλο.

Leave A Comment