Φωνή στο Όραμα – Γενοκτονία των Αρμενίων 2016.

TheLastThingHeWouldEat

“The last thing he would eat” : Πίνακας ζωγραφικής με μικτή τεχνική, του David Feinberg και Chris Kiberian.

«Φωνή στο Όραμα» λέγεται η συνεργασία του τμήματος Τεχνών του Παν/μίου της Minnesota με το Τμήμα για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες του ίδιου Ιδρύματος.

Η συνεργασία φέρνει μαζί ανθρώπους που επέζησαν από κάποια Γενοκτονία και έχουν μία αφήγηση να διηγηθούν… και από την άλλη ανθρώπους της Τέχνης και δουλεύουν όλοι μαζί ένα έργο βασισμένο σε μία αφήγηση.

Δημιουργήθηκε έτσι μια γκαλερί από έργα, κάποια dvd με συνεντεύξεις,  ύστερα οι συναντήσεις επαναλήφθηκαν και έφτασαν τις 6… Από εκεί διαλέξαμε το παραπάνω έργο για τις 24 Απριλίου 2016, την επέτειο των 101 χρόνων της Αρμενικής Γενοκτονίας από τους Τούρκους.

«Ο Αρμένιος Chris Kiberian μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία του προπάππου του, όταν τον χωρίσανε από την οικογένειά του προς εκτέλεση… Η κόρη του γνωρίζοντας ότι ο πατέρας της δεν θα γύρναγε, φιλώντας τον, έριξε μέσα στο στόμα του ένα κεράσι, αυτό ήταν και το τελευταίο του γεύμα…».

…Καθώς πλησιάζουμε προς την μεγάλη επέτειο του Πάσχα αξίζουν ίσως και κάποια ερωτήματα… Ποιό το μήνυμα της Σταύρωσης και την Ανάστασης όταν ερχόμαστε μπροστά σε εικόνες σαν του Άουσβιτς και του Νταχάου; σε συνθήκες Γερμανικής κατοχής ή και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης σαν τη σημερινή; Ποια η θέση του Χριστιανού; Ποιο το όραμα του Χριστού;

Voice for Vision VI
http://chgs.umn.edu/museum/exhibitions/voice/voiceSix.html

Τμήμα Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας του Παν/μίου Minnesota.
http://chgs.umn.edu/about/

Τμήμα Τεχνών του Παν/μίου Minnesota.
http://cla.umn.edu/art

“The last thing he would eat” : Πίνακας ζωγραφικής με μικτή τεχνική: Συνεργασία του David Feinberg και Chris Kiberian (αφηγητής) με τη συμβολή των Joni Christenson, Bonnie Brabson, Sarah Hiatt, Rowan Pope, Nicole Rodriquez, Mike Zitlow και Daliya Jokondo.

Leave A Comment