100 λευκά περιστέρια – Ελευθερώστε τους ομήρους.

syntagma froura

Αλλαγή φρουράς, 19 Μάη, Σύνταγμα 2017. © Pontos-news.gr


Με μεγάλη χαρά παραβρεθήκαμε και φέτος στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις 19 Μαΐου στο Σύνταγμα.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με θαυμασμό την αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο στρατιώτη με τους Εύζωνες να περιφρουρούν το μνημείο μαζί με τους Πόντιους βρακοφόρους (“ζιπκαλίδες”), μπροστά στο Ελληνικό κοινοβούλιο, όπως γίνεται κάθε 19η Μαΐου σε μια κίνηση με έντονο και διεθνή συμβολισμό.

Παρά την μάλλον μικρή προσέλευση του κόσμου απολαύσαμε τη διαφορετικότητα του κόσμου, ενώ χαρήκαμε και από το πλήθος των πολύ νεαρών διαδηλωτών (με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 7!) που είχαν δημιουργήσει το γνώριμο οικογενειακό κλίμα που χαρακτηρίζει την Ποντιακή κοινότητα (ίσως όσο και την υπόλοιπη Ελληνική κοινωνία).

Ενθουσιαστήκαμε και με τον εξαιρετικό καλεσμένο ομιλητή που ήταν ο Andrew Woolford δρ. Κοινωνιολογίας και συγγραφέας , νυν πρόεδρος της IAGS-Διεθνής Ένωσης Μελετητών Γενοκτονίας που είναι και η μεγαλύτερη ένωση ακαδημαϊκών του συγκεκριμένου χώρου· ο οποίος ήρθε όχι μόνο ως καλεσμένος -όπως είπε- αλλά και σε αλληλεγγύη με τον Ποντιακό λαό και συμμετείχε και στην πορεία προς την Τουρκική πρεσβεία που ακολούθησε.

Η ακαδημαϊκή ομιλία του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ανάμεσα σε άλλα ο ομιλητής αναφέρθηκε:

Στο νομικό πλαίσιο της συνθήκης της Γενοκτονίας και στην υστέρησή του να συμπεριλάβει και την πολιτιστική-πολιτισμική καταστροφή που συντελείται και εξήγησε τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η υστέρηση αυτή, την εποχή της ψήφισής του στον ΟΗΕ. Με την ευκαιρία της αναφοράς έκανε και ένα σχόλιο για την ημέρα που ψήφισαν στην IAGS την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολής και ενημέρωσε ότι ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ότι οι ελάχιστες αρνητικές ψήφοι είχαν να κάνουν με την γενικότερη στρατηγική της Iags σε σχέση με τα εκάστοτε ψηφίσματα γενοκτονίας και όχι με την θεματολογία του συγκεκριμένου.

Στην ομιλία του επίσης αναφέρθηκε στο κρατικό οικονομικό μποϊκοτάζ εναντίον των Ελλήνων της Ανατολής την περίοδο του 1914 υπογραμμίζοντας, πέρα από την πολιτική των διακρίσεων και του αφανισμού, τον φόβο και την ανασφάλεια που προκαλούσε στις Ελληνικές κοινότητες το μέτρο αυτό (…μια ενδιαφέρουσα κοινωνιολογική οπτική στο οικονομικό εμπάργκο).

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε και το προσφυγικό θέμα και έκανε μία αναφορά στις σημερινές συγκυρίες, στους σύγχρονους πρόσφυγες και εκτοπισμένους πληθυσμούς και την αλληλεγγύη και τη συμπάθεια που γεννάει ο πόνος του παρελθόντος.

syntagma_wolford_vts

Ο δρ. Andrew Woolford – Πρόεδρος της IAGS – Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών & Μελετητών Γενοκτονίας, 19 Μαΐου, Σύνταγμα. ©Pontos-news.gr

Στην πορεία που ακολούθησε ακούστηκαν και συνθήματα για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί τον Έλληνα από την Πάφρα του Πόντου με την συγκινητική ιστορία, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η σημερινή μας ανάρτηση.

#freeyannisΟ Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ειρηνιστής και αντιρρησίας συνείδησης στην Τουρκία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάφρα του Πόντου, δηλώνει Έλληνας Πόντιος στην Τουρκία, είναι μέλος της μεγάλης Ποντιακής οικογένειας και έχει αρθρογραφήσει επανειλημμένα για την Ποντιακή και την Αρμενικής γενοκτονία αλλά και για το Κουρδικό ζήτημα σε ιστοσελίδες της Τουρκίας και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ιδιότητά του ως άνθρωπος που έζησε ως Τούρκος και στη μέση της ζωής του ανακάλυψε την ελληνική του καταγωγή τον κάνει δίνει έμφαση στην “κλοπή συνειδήσεων” όπως την αναφέρει, των παιδιών των Ελλήνων και Αρμενίων που πάρθηκαν-κλάπηκαν από τους γονείς τους και μεταφέρθηκαν σε Τουρκικές οικογένειες κατά την περίοδο της Γενοκτονίας και έτσι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δίνει έμφαση στο 5ο άρθρο της συνθήκης της Γενοκτονίας που αφορά τη βίαιη μεταφορά παιδιών από τη μία εθνική ομάδα στην άλλη. Το συγκεκριμένο κριτήριο καταγράφεται στη διεθνή νομοθεσία για να φωτογραφίζει την Τουρκική γενοκτονία καθώς δεν συναντάται στη Γενοκτονία των Ναζί (στην οποία γίνεται προσπάθεια να διαχωρίζεται η βιολογική ανωτερότητα και “καθαρότητα” της αρείας φυλής και όχι να αναμιγνύεται…).

Συνελήφθη και φυλακίστηκε από το Τουρκικό κράτος στις 22 του Απρίλη του 2017, δηλαδή δύο μέρες πριν την ετήσια επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, θέλοντας φανερώσουν σε αυτόν και στον πολιτικό του περίγυρο τι επιφυλάσσεται σε όσους αναφέρονται στην Τουρκική Γενοκτονία δημόσια.

Οι κατηγορίες του αφορούν, την «υποκίνηση σε ανυπακοή των νόμων» για την ιδιότητά του ως αντιρρησίας συνείδησης και αντιμιλιταριστής γενικότερα. Κατηγορείται για «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» για τη στήριξή του στον Κουρδικό λαό στην Τουρκία που τον ταξινομεί υποχρεωτικά ως προσκείμενο στο PKK όσο ειρηνιστής και αν δηλώνει. Η κατηγορία οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει φίλους από όλο το πολιτικό φάσμα της Κουρδικής κοινωνίας του Roboski (Κουρδική πόλη της Τουρκίας) στην οποία διαμένει μόνιμα από το 2011, σε αλληλεγγύη μετά τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς του 2011.

Τέλος ακολουθεί και η κατηγορία για «προσβολή του προέδρου» (Ερντογάν) κάτι που στη σημερινή Τουρκία δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια για να το πετύχει κανείς.

Έτσι μπήκε στη μεγάλη λίστα μαζί με τους ακτιβιστές, διανοούμενους, δημοσιογράφους και τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας σε φυλακή τύπου Τ και άλλες κλειστού τύπου αντίστοιχες, χωρίς επικοινωνία με το δικηγόρο ή τους συγγενείς του.

Έτσι όπως έχουμε αναφερθεί στους 2.000 και πάνω ομήρους της Γενοκτονίας των Γιαζίντι και την εκστρατεία απελευθέρωσής τους από την Νάντια Μουράντ, έτσι θα αναφερθούμε και στο δίκαιο αίτημα της απελευθέρωσης του Έλληνα Πόντιου Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ένα αίτημα που άμεσα σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων από τους Τούρκους, την Αναγνώρισή της από κάθε δημοκρατικό Κοινοβούλιο, Οργανισμό ή συλλογικότητα μαζί με όλα τα εγκλήματα που συνεπάγονται από αυτήν, από την “κλοπή συνειδήσεων” έως την φυλάκιση και την απομόνωση ενός ανθρώπου που αναφέρεται σε αυτή.

#FreeYannis

 

vY2
Αξίζει η ανάγνωση της συγκλονιστικής αφήγησης της ζωής του Γιάννη-Βασίλης Γιαϊλαλί εδώ:

Η φυλακισή του από το ιστολόγιο του καθ. Θεοφάνη Μαλκίδη.
http://malkidis.blogspot.gr/2017/05/meral-geylani.html

Περιοδικό Free pen.
http://www.freepen.gr/2016/05/pkk-1994.html

Περιοδικό Ο δρόμος της Αριστεράς.
http://www.e-dromos.gr/spasame-epitelous-thn-ekatoxronh-siwph-mas/

Και μία αναφορά από την εφημερίδα το Ποντίκι.
http://www.topontiki.gr/article/218140/synelifthi-ellinikis-katagogis-aktivistis-gia-prosvoli-toy-erntogan

Δύο εκθέσεις από τη Διεθνή Αμνηστία εδώ για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, πριν και μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος. http://bit.ly/2rQ5Quk και http://bit.ly/1GWxwJZ )

#freeyannis.

Leave A Comment